Nieuws

Evenementen Nieuwpoort

 

Week van de zee

Om de natuur en het milieu van de kust eens te benadrukken vinden vanaf half april tot en met half mei verschillende activiteiten plaats over de hele kust. 

Een overzicht van de activiteiten vindt u het makkelijkst via de facebook-pagina 'Week van de zee' https://www.facebook.com/www.weekvandezee.be/.

Op zaterdag 4 mei bent u welkom in Nieuwpoort voor een gezinszoektocht rond de Vismijn. Tijdens deze fotozoektocht leiden leuke zee-doe-opdrachten je rond in de Vismijn.

Naast heel wat vissersanimatie, een simulatie van een visveiling en een stand over de Plasticsoep, maak je hier een uniek plasticvrij geschenk voor Moederdag met de zee als inspiratiebron.

Bron: West-vlaanderen.be

 

Visserijfeesten en Vissershulde Nieuwpoort

Traditiegetrouw staat het Pinksterweekend (8 en 9 juni) in Nieuwpoort gelijk aan Visserijfeesten.Voor de vismijn wordt over de hele kaai een smoefelmarkt ingericht. 

Op zaterdag en zondag staan er heel wat activiteiten op het programma; een geleid bezoek aan de visveiling, gepaard met een hapje en een drankje, een vissmoefelmarkt, een garnaalpelwedstrijd, ... Daarnaast zijn er verschillende optredens en randanimatie voor de kleinsten.

 Zo kan u om 9u30 deelnemen aan een geleid bezoek aan de visveiling en krijgt u de mogelijkheid heerlijk verse vis te kopen.

Op Pinkstermaandag herdenkt de stad alle vissers die zijn omgekomen op zee met aansluitend de zegening van de vissersboten langs de kade. Nadien kunt u de optocht volgen tot aan het Vissersmonument op het Fonteinplein waar nabestaanden er samen een bloemenkrans neerleggen.

Bron: dienst toerisme Nieuwpoort

 

International Youth Regatta

Kom op 5 en 6 juni supporteren voor opkomend talent die hun zeilkunsten tonen tijdens de Youth Regatta. 

VVW-Nieuwpoort Euromarina, Watersportlaan 11

Bron: niyr.be

 

International Sailing Competition

Nieuwpoort blijft in de zeil-sfeer met deze internationale zeilwedstrijd. 

Juich de zeilers toe vanop het droge van 29 juni t.e.m. 3 juli 2019.

Bron: nieuwpoortweek.be

 

Reuzefeest in Nieuwpoort

Reuze Strandspelen, Reuze Parade, afscheid van Jan Turpijn, en zo veel meer te beleven tijdens het weekend van 6 en 7 juli 2019.

Het volledige programma wordt nog kenbaar gemaakt op:

https://www.visit-nieuwpoort.be/nl/reuze-feest

Bron: Visit Nieuwpoort 

 

Vrijdag ... Visdag!

Leer de stedelijke Vismijn in Nieuwpoort echt kennen! Hier moet je wel vroeg uit de veren want het start al om 7u15 op de Kaai. 

Het programma voor 2019 ziet er als volgt uit:
7.15 u. : Verzamelen aan de uurwerktoren van de visveiling + bijwonen van de aanvoer van de garnaal

8 u. (stipt): Bijwonen van de visveilng, samen met de vishandelaars en het volgen van de andere veilingen in de verkoopzaal

9 u.: Havenrondvaart

10 u.: Bijwonen van de bewerking en verwerking van de vis + uitleg over de kwaliteitsbepalingen aan de hand van verschillende versheidstypes (KIM methode)

11 u.: Simulatie in de veilingzaal. De bezoeker krijgt deskundige uitleg over het veilproces. Daarna wordt een demonstratiepakket op de klok gezet en mag de bezoeker zelf mmet het veilsysteem aankopen.

11.45 u.: Vissersaperitief

12.30 u. Middagmaal met verse vis

Wanneer? Vrijdag 14 en 28 juni, 6, 13, 20 en 27 septemeber en 4 oktober 2019.

Meer informatie over inschrijvingen: www.nieuwpoort.be >Toerisme > Geleide bezoeken > Vrijdag...visdag  

Bron: Nieuwpoort en Nieuwpoort Uw Stad p. 36

 

Van pittig bruitje en grijze garnaal

Kennismaking met de visveiling met een gepassioneerde gids die u naast een rondleiding ook via een simulatie kennis laat maken met deaankoop van vis tijdens een visveiling. 

Wanneer? Zaterdag 8 en zondag 9 juni 2019 (tijdens de Visserijfeesten en Vissershulde) en tijdens de zomervakantie op dinsdagen 2, 9, 16, 23 en 30 juli en 6, 20 en 27 augustus en na de zomervakantie op 3 en 10 september 2019 telkens om 9u30.

Meer informatie over inschrijvingen vindt u via www.nieuwpoort.be >Toerisme > Geleide bezoeken > an Pittig Bruintje en Grijze garnaal

Bron: Nieuwpoort en Nieuwpoort Uw Stad p. 36

 

Nieuwpoort Drivers Days

Op 27 & 28 april 2019 vormen Nieuwpoort en Nieuwpoort-Bad opnieuw het decor voor de 3de editie van Nieuwpoort Drivers Days met zowel oldtimers, dreamcars als elektrische wagens is dit evenement voor velen een echte hoogdag.

Tijdens de rustige rally genieten de deelnemers elk in hun eigen tempo van de landelijke dorpjes in de omgeving. De route loopt langs de mooiste wegen van de Westkust en de achterliggende polders.

Wie niet meerijdt kan vooraf komen kijken naar de vele impressionante wagens en tijdens de rally vanop de zijlijn genieten van een hapje en een drankje langs hun route door Nieuwpoort en het achterlan van de Westkust.

Bron: nieuwpoortdriversdays

 

Update

Werkzaamheden eind 2019: Pieter Deswartelaan, Nieuwpoort

Op 28 februari 2019 keurde de gemeenteraad het ontwerpdossier goed voor fase 1 van de vernieuwing van de Pieter Deswartelaan. Deze fase begint aan de kant van de Sluizen en loopt net voorbij de Langestraat. 

De start wordt voorzien in het najaar van 2019. Deze omvatten de vernieuwing van de rijweg, het doortrekken van het fietspad en de heraanleg van het voetpad. Daarnaast wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. In het verlengde van de Langestraat wordt een uitstroomconstructie voorzien voor het regenwater.

Bron: Nieuwpoort Uw Stad p.13 

 

Goedkope leningen

De rentevoet die u moet betalen bij een woonkrediet blijft laag en dat is en blijft goed nieuws voor wie een hypothecaire lening wenst of te sluiten. De goedkope leningen zijn een gevolg van het lagerentebeleid van de ECB (Europese Centrale Bank), de dalende marktrente en de concurrentie van banken onderling.

Ook voor wie al een lening lopen heeft kan deze blijvende lage rente interessant zijn. Wanneer u deze heeft afgesloten voor 2015 kan een herfinanciering gunstig blijken.

Maar de Nationale Bank heeft de kredietgevers van deze gunstige woonkredieten gewaarschuwd. Als de banken deze rente blijven aanhouden zal de Nationale Bank zich genoodzaakt voelen in te grijpen.

 

Bron: De Tijd

 

Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

Wist u dat de Vlaamse Overheid u gunstig gezind is wanneer u een woning grondig renoveert ten voordele van uw EPC?

In dat geval betaalt u slechts 6% registratierechten in plaats van de gebruikelijke 7%. Enkele voorwaarden zijn dat de renovatie minimum 75% van de buitenschil isoleert en dat u uw verwarmings- of koelingssysteem vervangt, zodat uw gerenoveerde woning (bijna) even energiezuinig is als een nieuwbouwwoning. Dit dient te gebeuren binnen de 5 jaar na aankoop en u dient een bouwaanvraag aan te vragen voor deze renovatiewerken. Bovendien kan het dankzij deze maatregelen zijn dat u gedurende 5 jaar een vermindering op de onroerende voorheffing geniet. 

Neem zeker een kijkje op volgende websites:

https://www.energiesparen.be/EPB-pedia/indeling-gebouw/IER 

https://www.vlaanderen.be/ingrijpende-energetische-renovatie 

 

Foto: ECOsense

Asbestcertificaat bij verkoop van woning wordt straks verplicht

 

Het asbestcertificaat, dat een asbestinventaris verplicht bij elke verkoop van een woning, komt er binnenkort. Dat heeft Vlaams minister voor Natuur, Klimaat, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) gezegd in De inspecteur op Radio 2.

Asbest, en meer bepaald de blootstelling aan asbestvezels, kan ziektes veroorzaken, zoals mesothelioom (borstvlies- of buikvlieskanker), asbestose, longkanker en strottenhoofdkanker. In heel wat huizen en gebouwen uit de jaren zeventig en tachtig werd asbest nog gebruikt als bouwmateriaal. Het certificaat moet ervoor zorgen dat wie een woning met asbest koopt, dat ook weet.

Versnelde asbestafbouw
“We vinden dat er werk moet gemaakt worden van de afbouw van asbest, want asbest heeft door de jaren heen te veel slachtoffers gemaakt en we moeten daar als overheid onze verantwoordelijkheid opnemen”, zei minister Van den Heuvel. “Dat gebeurt ook, want het decreet dat de basis legt voor een versnelde asbestafbouw in Vlaanderen is op dit moment in behandeling in het Vlaams parlement en zal na de bespreking daar nog voor de paasvakantie worden goedgekeurd.”

Attest
Asbest is momenteel niet opgenomen in de woningpas. Dat kan dus binnenkort wel, want het bewuste decreet verplicht een asbestinventaris bij elke overdracht van gebouwen met een bouwjaar vroeger dan 2000, en die attesten gaan op termijn deel uitmaken van de woningpas. Binnen enkele weken of maanden, is het verplicht dat bij elke verkoop van een gebouw dit attest wordt uitgereikt, aldus nog minister Van den Heuvel.

Bron: De Morgen

 

Rookmelder: Hoe beschermt u zich tegen brandgevaar?

 Om wettelijk in orde te zijn moet een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) of kamerwoning op elke verdieping een rookmelder hebben. De folder licht toe waarom en hoe je een rookmelder moet plaatsen.

 

 

 

De stad Nieuwpoort komt bij aanvraag tussen voor de aankoop van een nieuwe rookmelder. De tussen komst bedraagt €12,50 en kan aangevraagd worden via Woonhuis Nieko. (Meer informatie: https://www.nieuwpoort.be/nieuwpoort/view/nl/nieuwpoort/inwoner/wonen/premies_en_toelagen/tussenkomst_rookdetector 

Bron: Wonenvlaanderen

 

Vlaams Woninghuurdecreet

 Op 1 januari 2019 is het nieuw Vlaams Wonighuurdecreet in werking getreden. Deze bevat regels rond de huur voor hoofdverblijfplaatsen, studentenhuur en medehuur. Specifiek voor hoofdverblijfplaatsen worden een aantal nieuwigheden geďntroduceerd.

Belangrijkste punten voor huurder en verhuurder

  • Voor de huurder wordt het mogelijk om de huurovereenkomst van korte duur vroegtijdig te beëindigen, mits opzegtermijn van 3 maanden. De opzegvergoeding bedraagt anderhalve maand, een maand of een halve maand huur, naargelang de huurovereenkomst een einde neemt in het eerste, tweede of derde jaar.
  • Er wordt meer duidelijkheid geschept rond welke herstellingen, kosten en lasten voor huurder en verhuurder zijn. Deze zijn te vinden in een niet-limitatieve lijst van huurdersherstellingen.
  • De geldelijke huurwaarborg wordt opgetrokken van twee naar drie maanden huur. De bankwaarborg wordt afgeschaft. In plaats daarvan zal er een nieuw stelsel van huurwaarborgen komen.
  • Voor het eerst is ook de uittredende plaatsbeschrijving geregeld.
  • Bij overlijden van de huurder zal het huurcontract automatisch worden ontbonden indien de erfgenamen binnen een bepaalde termijn verklaren dat zij de huurovereenkomst niet wensen verder te zetten.
  • Het woninghuurrecht bevat een nieuw hoofdstuk rond medehuur. Daarin staan specifieke bepalingen voor echtgenoten, wettelijk samenwonenden en feitelijk samenwonende partners. Deze bepalingen regelen de onderlinge verhoudingen tussen huurder(s) en verhuurder en voorzien tevens regels rond de hoofdelijke gehoudenheid van de vertrekkende medehuurder na beëindiging van het huwelijk of de wettelijke samenwoning, dan wel na opzeg door één van de feitelijke medehuurders.
 
Bron: Wonenvlaanderen
 

Woningpas

 Ook de introductie van een eerste ‘light-versie’ van de woningpas behoort tot een van de nieuwigheden in 2019. Op termijn wil men voor alle woningen in Vlaanderen een dergelijke pas in het leven roepen, waarin alle bij de overheid beschikbare informatie over een pand wordt gecentraliseerd. De ‘light-versie’ van de woningpas bevat in eerste instantie de gegevens van het EPC. In de toekomst moet dit instrument verder worden uitgebouwd tot een soort digitale kluis voor allerhande documenten en attesten.

 Meer informatie kan u vinden op: www.woningpas.vlaanderen.be

Bron: Wonenvlaanderen

 

EPC+ 

 

Op 1 januari hebben we kennisgemaakt met het EPC+. De belangrijkste wijziging op inhoudelijk vlak is de toevoeging van een label, gaande van A+ (zeer energiezuinig), tot F
(zeer energieverslindend). Op deze manier kan de koper of huurder de energieprestaties van een woning beter inschatten en vergelijken met deze van een andere woning. Bovendien worden ook de aanbevelingen op het EPC grondig uitgebreid. Voortaan zal men ook de keuze hebben om in de publiciteit het label, dan wel de energiescore te vermelden. De principiële geldigheidsduur van tien jaar blijft evenwel gelden, waardoor er geen nieuw EPC+ moet worden opgesteld als er een geldig EPC voorhanden is.

 

Bron: Wonenvlaanderen